8/1/09 Gemaakt door de geestelijk vader Mike Payne van Pro/Engineer (PTC) en SolidWorks is SpaceClaim een mooi voorbeeld van een zeer gebruiksvriendelijk en toch uiterst geavanceerd 3D modelleerpakket.
SpaceClaim is zeer snel terugverdiend, omdat het niet duur is, gemakkelijk te leren en toch vol zit met geavanceerde functies en uitwisselingsmogelijkheden. Om een goede uitwisseling via DWG- en DGN-bestanden te garanderen is SpaceClaim lid van de Open Design Alliance.
Het maken van aanzichten en doorsnedes gaat met een onge�venaard gemak. De snedes blijven gekoppeld aan het model.
In dit model was de grote gebogen bovenrand eerst een rechte rand. Met een enkele "bend"-functie is deze gebogen, met behoud van de afrondingen.
SpaceClaim zit vol met dit soort slimme functies.
SpaceClaim-modellen kunt u zo naar een 3D printer sturen. Kijk beslist even hier als u niet weet wat dat inhoudt.
SpaceClaim Demo
Hieronder ziet u een indrukwekkend voorbeeld van de kracht van SpaceClaim. In deze video ziet u hoe een 3D Rhino-ontwerp (solid model) van een handvat wordt geopend en 3D gedetailleerd in SpaceClaim. Eerst wordt van het volumemodel een halve schil gemaakt met een bepaalde dikte. Daarna worden er schroefbussen en verstevingingschotten ingemaakt. Let op hoe de tussenschotten moeiteloos worden gedraaid en verplaatst. Dit alles zonder ingewikkeld te hoeven doen met structuuropbouw en toch is het een perfect volumemodel dat u zo naar een 3D printer kunt sturen.
Na afloop wordt het gedetailleerde model ook gewoon nog even teruggezet in Rhino. De inlees- en schrijfmogelijkheden zijn zodanig dat SpaceClaim zelfs kan worden gebruikt voor de conversie tussen de verschillende 3D modelleerpakketten. Standaard kan SpaceClaim Professional overweg met IGES, STEP, VDA, DWG en DXF. Optioneel kunt u daar CATIA, ACIS, Parasolid en JT Open aan toevoegen (lezen en schrijven). Verder kan SpaceClaim 3D modellen inlezen van NX, Pro/Engineer, SolidWorks en Inventor.
Waar koopt u SpaceClaim?
Hoewel we SpaceClaim een schitterend product vinden, wordt het niet meer actief door ons gepromoot. U kunt hiervoor terecht bij onze collega‘s van AESC (importeur voor België en Nederland), Produsoft en Widenhorn
Nieuw in SpaceClaim 2012 Plus 12/3/13 SpaceClaim heeft een Plus-versie uitgebracht. deze video laat ze zien (bevat geen gesproken tekst).
Nieuw in SpaceClaim 2012 20/3/12 Er is weer veel verbeterd in SpaceClaim zoals deze video laat zien (bevat geen gesproken tekst).
AutoCAD 2011 op 3D gebied sterk verbeterd 9/11/10 Met de nieuwe 3D functies in AutoCAD 2011 is een herpositionering van Spaceclaim wel op zijn plaats. Autodesk heeft heel goed naar Spaceclaim gekeken en versie 2011 is weer een stuk gebruiksvriendelijker en krachtiger geworden op het gebied van 3D solid modelling.
NX, Solid Edge twee jaar na de overname 22/4/09 Kunt u de brochure van NX nog vinden? Als je goed je best doet, kom je er via www.siemens.com, maar we hem hier ook direct voor u. Na de overname van UGS door Siemens PLM Software in 2007 is het er niet overzichtelijker op geworden. Misschien is dit het moment om de bakens te verzetten. Open uw NX-modellen maar eens in SpaceClaim Engineer 2009 en u zult prettig verrast zijn door het moderne gebruiksgemak. De prijs is ook heel anders dan u gewend bent!
SpaceClaim leest van alles in!
Modellen van Solid Edge kunnen het best via een export naar Parasolid worden ingelezen in Spaceclaim. Behalve van NX en Parasolid kan SpaceClaim 3D modellen importeren van Pro/ENGINEER, Inventor, CATIA v4 en SolidWorks. Deze importeerfuncties zijn onderverdeeld in twee optionele modules. Meer details hierover op aanvraag. Standaard kan SpaceClaim overweg met 3D modellen van ACIS, STEP, IGES, ECAD, Rhinoceros, CGR, DWG, DXF, STL, OBJ, XAML, VRML en 3D PDF (Adobe Acrobat 9 Pro Extended vereist).
Escher ontrafeld met SpaceClaim 13/2/09 Altijd gedacht dat Escher onmogelijke constructies tekende? Vergeet het maar! In de onderstaande video wordt met SpaceClaim precies uitgelegd hoe de onmogelijke driehoek in elkaar zit. Zelfs Escher's oneindige waterval wordt 3D ontrafeld. Het leuke voor de nederlandse architecten is dat Rem Koolhaas hier nog in wordt genoemd!
Uitwisseling met AutoCAD/GstarCAD
13/1/09 We hebben even e.e.a. voor u getest op het gebied van de uitwisseling met AutoCAD en GstarCAD.
2D van AutoCAD/GstarCAD naar SpaceClaim
Deze conversie is echt uitstekend. Lijnen, bogen, cirkels, ellipsen, polylijnen, splines en lagen komen allemaal goed door in SpaceClaim, waar ze kunnen worden gebruikt als ophangpunten om solids te maken.
2D van SpaceClaim naar AutoCAD/GstarCAD
SpaceClaim kan de tekening opslaan als dwg-bestand, maar het wordt nog wel een vrij dom lijnenspel, d.w.z. er is wel een laag met verborgen lijnen, maar er is bijv. geen verschil tussen aanzicht- en doorsnedelijnen. In dezelfde laag staan ook de arceerlijnen als losse lijnen, hetgeen vrij onhandig is. Deze bevindingen zijn inmiddels doorgegeven aan SpaceClaim, maar laat zeker ook van u horen als u dit ook graag verbeterd ziet (b.v. via het forum bij SpaceClaim).
3D van AutoCAD/GstarCAD naar SpaceClaim
Van de 3D solids in een dwg-bestand komt niets over in SpaceClaim, maar als u de solids exporteert naar een ACIS-bestand (alleen AutoCAD), dan werkt het perfect en kunt u zo verder werken in SpaceClaim als u in AutoCAD begonnen bent en daar tegen de beperkingen aanloopt.
3D van SpaceClaim naar AutoCAD/GstarCAD
Als het 3D SpaceClaim-model via ACIS v7 wordt opgeslagen, dan kan het goed worden geopend in zowel AutoCAD als GstarCAD. GstarCAD is op 3D gebied echter een stuk minder ver dan AutoCAD (dat mag ook wel, gezien het enorme prijsverschil).