abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over de Open Design Alliance


Wat is de Open Design Alliance?
De Open Design Alliance, kortweg ODA, is een non-profit organisatie, waarvan de leden zich inzetten voor de promotie van de open uitwisseling van CAD-gegevens, nu en in de toekomst.

Steun de Open Design Alliance en word lid!

Behalve op het zetten van standaarden voor CAD-gegevensformaten, richt de ODA zich ook op de praktische zaak van het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande softwarebilbiotheken, die de leden in staat stellen tot het ontwikkelen van toepassingen die de populaire CAD-gegevensformaten, DWG en DGN, kunnen lezen en schrijven. ODA-leden gebruiken de volgende ODA-softwarebibliotheken bij het ontwikkelen van hun CAD-toepassingen:
  • DWGdirect® - leest en schrijft DWG-bestanden en is gebaseerd op de OpenDWG®-specificaties van de ODA, welke is gebaseerd op het DWG-formaat dat wordt gebruikt door vele CAD-toepassingen, waaronder AutoCAD van Autodesk (helaas de grote afwezige tussen de ODA-leden!). De DWGdirect-softwarebibliotheken worden voortdurend bijgewerkt en geven daarmee uitwisselingsmogelijkheden met alle DWG-versies van 2.5 tot 2009.


  • DGNdirect® - leest en schrijft DGN-bestanden en is gebaseerd op het OpenDGN-initiatief van Bentley Systems en uitwisselbaar met MicroStation van Bentley. Bentley, een toonaangevende ontwikkelaar van CAD-toepassingen heeft samengewerkt met de ODA door hun bibliotheken beschikbaar te stellen met snelle lees- en schrijffuncties voor het bestandsformaat van hun CAD-programma MicroStation (DGN).

De ODA gebruikt de contributies van de leden voor de financiering van de doorlopende ontwikkeling van de ODA-biliotheken, die beschikbaar komen voor de leden. ODA-leden kunnen zich daardoor meer richten op het ontwikkelen van hun eigen oplossingen, in plaats vande moeilijkheden van het lezen en schrijven van ingewikkelde CAD-bestanden. Verder worden de bibliotheken gratis ter beschikking gesteld aan educatieve instellingen en studenten om het onderzoek naar CAD- en Engineering-software te stimuleren.

Dus als uw DWG- en DGN-bestanden u lief zijn ...

word nu lid van de ODA!





Oprichters en Corporate leden
We praten hier niet over een vaag clubje idealisten. Bekijk wie er zoal aan deelnemen:

Klik voor de lijst op de ODA-website.


Nieuws rond de Open Design Alliance


Autodesk wordt lid van de ODA!
10/11/20 Na jaren van zeer kostbare tegenwerking is Autodesk nu eindelijk lid geworden van de ODA. We gaan ervan uit dat dit de gemeenschappelijke zaak ten goede gaat komen, maar we zijn wel erg benieuwd wat de invloed van Autodesk gaat zijn. Vooralsnog lees ik geen berichten dat het DWG-bestandsformaat nu echt een open, door Autodesk gedragen, standaard gaat worden. Het lijkt vooral te gaan over Revit en IFC.


AutoCAD DWG 2013
10/4/12 AutoCAD verandert elke 3 jaar het DWG-formaat, zo ook nu weer met versie AutoCAD 2013. Het is onze sterke overtuiging dat dit vooral wordt gedaan om zoveel mogelijk updates te kunnen verkopen. Momenteel is de AutoCAD 2013-familie is het enige CAD-pakket dat dat nieuwe DWG-formaat ondersteunt, dus u kunt dergelijke bestanden gerust retour afzender doen, onder verwijzing naar de Open DWG standaard, welke momenteel compatibel is met AutoCAD DWG 2010 t/m 2012. In de nieuwe AutoCAD zit een functie om op te slaan als AutoCAD DWG 2010. We raden aan om dat op voorhand per project af te spreken.

T.z.t. zal de Open Design Alliance, waar GstarCAD ook in zit, wellicht weer met een update komen die DWG AutoCAD 13 zal ondersteunen.


Open DWG standaard mag zo niet heten - maar doe met ons mee en noem hem zo!
24/11/10 Langs deze weg doen we een oproep aan iedereen die met DWG-bestanden werkt, om het zeer degelijke en onafhankelijke DWG-platform van de Open Design Alliance "Open DWG" te blijven noemen. Autodesk wil het DWG-formaat gesloten houden en verandert het opzettelijk ongeveer elke drie jaar, hetgeen wij als ongewenst en onnodig beschouwen. Het veroorzaakt voortdurend uitwisselingsproblemen en dwingt u als CAD-gebruikers steeds tot dure updates. Met het geld van u als AutoCAD-gebruiker heeft Autodesk dure rechtszaken gevoerd tegen de ODA en daarmee voor elkaar gekregen dat de ODA voor hun gewaardeerde werk niet de naam "Open DWG" mogen gebruiken. Dat weerhoudt ons er echter niet van om het in de wandelgangen toch zo te noemen. Een sterke ODA is in het belang van iedere CAD-gebruiker. Doet u mee?

Doe mee en praat over Open DWG!


  Dankzij het Open DWG-formaat van de ODA kunt u:
  • vrijwel elk denkbaar DWG-bestand openen met bijna elk CAD-programma, variërend van een gratis viewer tot 3D BIM-software als Tekla
  • DWG-bestanden van AutoCAD, AutoCAD LT en GstarCAD inlezen in SketchUp
  • AutoCAD-tekeningen openen en bewerken met GstarCAD
  • nieuwe DWG-bestanden maken met GstarCAD
  • doorsnedes uit SketchUp overbrengen naar AutoCAD LT of GstarCAD om daar verder uit te detailleren
  • kiezen met welke software u gaat tekenen

Leerzame ODA-conferentie in Leiden
5/5/09 Vorige week is onze CADM-consultant Siem Eikelenboom aanwezig geweest op de ODA-conferentie: "Geweldig om in zo‘n interessant internationaal gezelschap te verkeren! Niet alleen is er erg veel nuttige informatie op de beamer gezet, het waren vooral de persoonlijke contacten met de mensen die ik tot nu toe alleen kende van blogs, e-zines en emails die mij inspireerden. Lunch met Randall Newton van cadcamnet.com, Deelip Menezes van deelip.com en Ralph Grabowski van upFront.eZine, een biertje drinken met de GstarCAD-distributeur van Japan of IntelliCAD grondlegger Herr Wilfried Graebert en zijn zoon Robert uit Berlijn, uitvoerige gesprekken met chinese software-ontwikkelaars en de heer Van der Weide, de daadkrachtige manager van de ODA. Kortom, een ware belevenis voor iemand die zich al 23 jaar dag en nacht met AutoCAD bezig houdt!"

Chinese software-ontwikkelaar en Eikelenboom op de ODA-conferentie

Onderwerpen ODA-conferentie
3/3/09 Het voorlopige programma is bekend en er zijn interessante onderwerpen te vinden. Wat te denken van:
  • Status van de ontwikkelingen
  • Ondersteuning van Solids
  • De ACIS 3D modeling engine door Spatial Corp.
  • HOOPS door TechSoft3D
  • ADTdirect 3D vlakken modelleren
  • DGNdirect
  • DWGdirect
  • ActiveX and .NET
  • Toekomstige ontwikkelingen
  • Het bouwen van een DRX-applicatie
De laatste details vindt u op de ODA-site.


De ODA-conferentie komt naar Nederland!
21/1/09 Zojuist vernemen wij van de nederlandse voorzitter van de ODA dat de allereerste ODA-conferentie in Nederland zal plaats vinden! Leiden zal dan voor een paar dagen het centrum van de CAD-wereld zijn, want alle grote spelers op de CAD-markt worden er verwacht (zie de lijst hieronder). Noteer alvast in uw agenda: van maandag 27 t/m woensdag 29 april 2009 in Leiden. In aansluiting op deze conferentie willen we u graag de gelegenheid bieden om contact te leggen met de mensen van GstarCAD uit Beijing (Peking), China, die rond die tijd ook in Nederland hopen te zijn. Daartoe organiseren wij ��n van deze dagen een presentatie, waarvoor u zich nu al vrijblijvend kunt voorinschrijven via het aanmeldformulier.

Wist u dat zelfs Google lid is van de ODA?

Het is de bedoeling dat de ODA-conferentie een jaarlijks terugkerend gebeuren gaat worden.


De ODA-leden anno 2009

Hieronder ziet u de grote internationale steun die de ODA geniet. Bent u van een groot bedrijf dat veel doet met DWG- en DGN-bestanden? Steun dan de ODA door lid te worden. Er zijn verschillende gradaties in het lidmaatschap. Als eerste ziet u hieronder de logo's van de bedrijven die de ODA-bilbiotheken daadwerkelijk gebruiken, waaronder de grote CAD-software-ontwikkelaars. In de lange lijst daaronder staan de overige bedrijven.

Autodesk de grote afwezige!
Het is een zeer teleurstellende constatering dat Autodesk nog altijd geen lid is van de ODA en de ODA zelfs op alle fronten tegenwerkt! Lees hier waar dat toe leidt ...


Hier stond een kopie van de namenlijst uit 2009. Deze hebben we verwijderd. Zie hiervoor www.opendesign.com en klik dan op Founding and Corporate en Commercial and Sustaining.


Heeft u gezien dat Nederland wordt vertegenwoordigd door de software-ontwikkelaars Arkey, Giskit, Stabiplan en Planon?

Van de nederlandse ingenieursbureau's is alleen Grontmij lid. Waar blijven Arcadis, DHV, Haskoning en Fugro? Ook andere grootgebruikers van AutoCAD zouden in de lijst niet misstaan, dus ...

word nu lid van de ODA!


Ook de fabrikanten van landmeetkundige apparatuur zijn goed vertegenwoordigd: Trimble, Leica, Sokkia en Topcon

Verder deze bekende namen: Intergraph, Siemens, Oracle, Google, Tekla (3D beton en staal), Nemetschek (Vectorworks), Vianova (wegontwerp), SolidWorks, SpaceClaim, Bricsys (BricsCAD) en natuurlijk GstarCAD.
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!



Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv