Oracle AutoVue - universele viewer met markup-functionaliteit
Als u veel te maken hebt met zeer uiteenlopende bestanden, maar voor het beoordelen daarvan niet steeds van het bijbehorende programma afhankelijk wilt zijn, dan is Oracle AutoVue wellicht een goede oplossing. Met AutoVue kunt u maar liefst ruim 400 verschillende bestandsformaten bekijken, waaronder de CAD-bestanden Open DWG (bekend van AutoCAD) en DGN van Microstation.
Herkomst AutoVue
AutoVue heeft eind vorige eeuw veel bekendheid verworven in de industriële wereld als universele viewer van ondermeer CAD-bestanden en werd gemaakt door Cimmetry Systems. Cimmetry Systems is in 2005 overgenomen door Agile, als aanvulling op hun software voor projectenbeheer. Door de overname van Agile door Oracle in 2007 is AutoVue nu uiteindelijk in goede handen bij Oracle.
Aantekeningen maken
Oracle AutoVue bevat goede functionaliteit voor het maken van aantekeningen. Deze worden in een apart bestand opgeslagen. Dat heeft als nadeel dat deze aantekeningen alleen voor gebruikers van AutoVue zijn te zien, maar grote voordelen voor de benodigde schijfruimte. Het zijn immers enkel de aantekeningen die worden opgeslagen, gescheiden van het originele bestand.
Over Oracle
Voor veel mensen is Oracle een begrip als het gaat om grote database-omgevingen. Verder Oracle is tegenwoordig ook de eigenaar van OpenOffice en Java, via de overname van Sun (7,4 miljard US$). Oracle behoort tot de grootste IT-bedrijven van de wereld. Meer over Oracle op Wikipedia
Nieuws rond AutoVue
Digidocs
5/3/13 Digidocs is een nieuwe ontwikkeling, naar het schijnt van BCT om AutoVue en Corsa te koppelen. Daar is veel over te zeggen, dus hier meer ....
Vergelijking Oracle AutoVue - Bluebeam
15/3/11 Eigenlijk zijn het appels en peren, maar omdat anderen het ook doen, vergelijken we AutoVue hieronder even globaal met Bluebeam.
Oracle AutoVue is een universele bestandenviewer voor 400 verschillende bestandsformaten, waar Bluebeam een PDF-editor is, net als Adobe Pro, die natuurlijk beide ook kunnen viewen. Het betreft bij Bluebeam en Adobe altijd alleen PDF-bestanden, hetgeen erg prettig is als PDF het bestandsformaat is waarop u wilt standaardiseren. Bluebeam kan wel de meest gangbare andere bestandsformaten openen, zoals JPG, Tif en Open DWG, maar zet deze als eerste om in een PDF-bestand. Dus, als u geen PDF-bestand wilt, is Bluebeam PDF Revu niet het geschikte programma voor u.
Omdat Bluebeam en Adobe zich beperken tot PDF, gaat alle energie zitten in het gebruikersvriendelijk maken van de functies om met PDF-bestanden om te gaan. Daardoor vindt u in Bluebeam veel meer en betere functionaliteit op het gebied van het maken van aantekeningen, incl. het meten en oppervlaktes bepalen, en bijv. het vergelijken van documenten. Het mooie daarbij is dat Bluebeam zich ten allen tijde precies houdt aan de ISO-standaard van het PDF-formaat. Dus als u een bestand met aantekeningen opslaat, is die altijd archiveerbaar en door anderen zonder Bluebeam in te zien, met inbegrip van uw aantekeningen. Dit kost wel wat schijfruimte, want het origineel bewaart u natuurlijk ook nog ergens als een alleen-lezen-bestand.
Stempelen en conversie naar PDF automatiseren
Met het programma Bluebeam Q kunt u binnenkomende documenten volautomatisch voorzien van een stempel met bijv. de datum van ontvangst of met gegevens uit een database (bijv. Corsa). U kunt Bluebeam Q zelfs zo inregelen dat hij DWG-bestanden automatisch omzet in PDF. Bluebeam behoort tot de absolute top als het gaat om conversie van CAD-bestanden naar PDF.
Accepteer geen CAD-bestanden van derden voor het maken van afspraken
Bij het automatisch converteren van CAD-bestanden naar PDF is een waarschuwing wel op zijn plaats, want het geautomatiseerd omzetten van CAD-bestanden naar PDF kan alleen betrouwbaar als u zelf de controle hebt over hoe die CAD-bestanden worden gemaakt. Immers een origineel CAD-bestand is zeer gevoelig voor foute interpretatie, omdat er bijv. lagen per ongeluk uit kunnen staan of referentiebestanden kunnen ontbreken. De praktijk is dan ook dat op basis van PDF-bestanden afspraken kunnen worden gemaakt (waar dit vroeger papier was) en niet op basis van originele CAD-bestanden. Die zijn soms handig om erbij te hebben.
Kiest u voor PDF, dan is Bluebeam de volgende stap
Om de verschillen tussen Oracle AutoVue en Bluebeam PDF Revu precies te kunnen zien, raden we u aan om beide programma‘s even te downloaden en het verschil in gebruiksgemak zelf te ervaren. Maak met Bluebeam bijv. eens een samenvattend document van uw aantekeningen in de vorm van een PDF-summary. U zult snel tot dezelfde conclusie komen als wij, enkele jaren geleden toen we de distributie van Bluebeam op ons namen. Kiest u voor PDF, dan is Bluebeam een logische volgende stap. Niet voor niets kiezen de meeste organisaties die PDF tot bedrijfsbrede standaard hebben verheven, ook voor Bluebeam.
Planbeoordelaars gemeenten willen geen Oracle AutoVue, maar Bluebeam!
Tenslotte willen we op deze plaats opmerken dat wij ontevreden geluiden horen van planbeoordelaars bij gemeenten die met AutoVue moeten werken voor het beoordelen van PDF-documenten. Zij werken veel liever met Bluebeam, maar de afdeling IT heeft anders besloten. De gemeenten die als AutoVue-referentie worden opgevoerd, zoals gemeente Noordenveld en Ede, hebben niet of nauwelijks contact gehad met IDEOMA.
Webversie AutoVue voor het omgevingsloket was haastwerk
Voor het omgevingsloket heeft VROM de webversie van Oracle AutoVue gekozen. Deze is destijds hals over kop gekozen voor het omgevingsloket, omdat de voorloper ervan niet bleek te werken en de deadline van 31 oktober 2010 koste wat het kost gehaald moest worden. Het wordt algemeen onderkend dat de webversie geen werkbare tool is om aantekeningen mee te maken.
Moeten Oracle-partners AutoVue pushen?
Het valt ons verder op dat enkele gevestigde IT-bedrijven en -consultants Oracle AutoVue aanbevelen als PDF-markup-tool. Deze adviezen zijn sterk gekleurd in het voordeel van AutoVue, ogenschijnlijk gestuurd door een nauwe relatie van het bedrijf met Oracle. Het zou deze bedrijven sieren als ze zich meer in Bluebeam zouden verdiepen. Dan zouden ze ontdekken dat Bluebeam uitstekend dienst kan doen als een aanvullende PDF-tool voor hun eigen software. Integratie van Bluebeam in een documentenbeheersysteem (DMS) is uiterst eenvoudig. Maar ook voor ingewikkelde inpassingen laat Bluebeam zich gemakkelijk geautomatiseerd aansturen en daarbij krijgen software-ontwikkelaars alle medewerking van IDEOMA en Bluebeam. Een voorbeeld van zoiets ziet u op onze Bluebeam-pagina onder de titel "Bluebeam in het BIM-proces".
Zijn deze IT-bedrijven misschien bang om klanten te verliezen aan IDEOMA? Dat is niet nodig, want IDEOMA werkt graag mee aan de levering van de software via andere IT-bedrijven aan hun klanten en laat iedereen graag zijn boterham verdienen.
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!
Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.