2/6/22 Er bestaan verschillende oplossingen voor het bouwen en aanbieden van 3D virtuele rondleidingen en daarmee bestaat er ook heel wat spraakverwarring. Het eerste onderscheid moet worden gemaakt tussen een virtuele rondleiding op basis van een 3D gebouwmodel versus 360 gradenfoto‘s. De eerste is een logisch vervolg op het 3D modelleren van nog te maken gebouwen, zodat de opdrachtgever al kan zien wat hij of zij krijgt voordat de bouwers aan het werk gaan.
De tweede is de meest logische keuze als het gebouw al bestaat. De basis is dan een setje panoramafoto‘s, meestal is één foto per ruimte dan al genoeg. Die foto‘s plaatst u online op uw website en de software doet de rest. Het navigatiestukje moet alleen wel even gebouwd worden en daarvoor zijn programma‘s als 3DVista. Hierin vindt u een ontwerpomgeving om de virtuele route te plannen en allerlei actieve onderdelen toe te voegen. Heeft u meer kennis, meer tijd en minder geld, dan is krpano (voorheen Panotour Pro) wellicht een oplossing. Een geweldig mooi (en triest, want het betreft een door brand verwoest huis) voorbeeld hiervan vindt u bij DerMische, waarbij o.a. gebruik is gemaakt van het open source 3D programma Blender.
Ook zijn er vele dienstverleners die dit werk doen in opdracht, zoals de 360 Fabriek of Pro Systems. Dat kan zover gaan als het maken van zeer volledige, gedetailleerde digitale kopiën (digital twins) van uw gebouwen, waarbij het gebruik van high-end 3D laserscanapparatuur niet ongebruikelijk is, zoals bijv. 4Indoor BV aanbiedt.
Virtuele rondleidingen worden ondermeer toegepast in de makelaardij, voor de verkoop van een woning, door musea, zoals het Rijksmuseum, of door restauranthouders om te laten zien hoe leuk het is om bij hen een tafel te reserveren. Programma‘s als KRPANO
Iets heel anders is het opbouwen van een 360-gradenfotoarchief. Je kan daar ook doorheen lopen alsof het een virtuele rondleiding betreft, alleen gaat het hier om twee 360-gradenfoto‘s per seconde en automatische positioneringssoftware op basis van PDF-plattegronden. Bent u een aannemer en wilt u een online archief opbouwen van dergelijke 3D inspectierondes, dan moet dit echt volautomatisch gaan, anders is het veel te bewerkelijk. Hier gaat OpenSpace u blij maken!
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!
Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.