31/8/10 Dankzij de WION zijn de KLIC-meldingen tegenwoordig bijna perfect georganiseerd. Als u wilt weten wat er in de bodem ligt op de plaats waar u wilt gaan graven, dan geeft een KLIC-melding u een geweldig beeld van de ondergrond. Dit alles ter voorkoming van graafschade.
Een KLIC-melding haalt u op bij het Kadaster. U kunt online al uw gegevens invullen en een gebied op de kaart tekenen (max. 500x500 meter) waar u wilt gaan graven (u gaat vanaf dat moment door het leven als "Grondroerder"!). Daarna ontvangt u een email met een link naar een ZIP-bestand dat alle gegevens en tekeningen bevat. Dit kan soms enkele dagen duren, omdat de meest actuele informatie uit de GIS-systemen van de verschillende netbeheerders wordt verzameld.
Als u het ZIP-bestand uitpakt, dan ziet u meestal een groot aantal PDF- en PNG-bestanden. Het PDF-bestand dat begint met "LP", het grootste bestand, geeft u het totaaloverzicht. Als u dit opent in Bluebeam PDF Revu, dan ziet u dat het in lagen is opgebouwd. Vanuit Bluebeam PDF Revu kunt u vervolgens aantekeningen maken voor uw collega‘s over wat u ontdekt bij de bestudering van de kaarten. Als uw collega het PDF-bestand vervolgens opent, dan krijgt hij uw aantekeningen direct in beeld en ziet ook wie de aantekeningen heeft gemaakt en wanneer. Zo stroomlijnt u de communicatie over de KLIC-meldingen en voorkomt u fouten.
Hoezo "bijna perfect"?
Met bijna perfect, bedoelen we dat de informatie momenteel nog in rasterbestanden wordt geleverd. Ook in de PDF-bestand zit raster, hetgeen inhoudt dat die niet zo gemakkelijk zijn te gebruiken in CAD-systemen. Zou het vectorinformatie zijn, dan kan er zonder kwaliteitsverlies worden ingezoomd. Zo zijn nu de huisnummers nog wel eens onduidelijk.
Gratis KLIC-viewer
Het Kadaster stelt een belangrijk programma, de KLIC-viewer, gratis ter beschikking. U hebt dit programma als eerste nodig om een goed beeld te krijgen van hetgeen er is geleverd. De KLIC-viewer werkt heel goed samen met Bluebeam PDF Revu. U kunt de KLIC-viewer downloaden van www.klicviewer.nl.
Hoezo "bijna perfect"?
Ook voor de KLIC-viewer geldt dat het eigenlijk nog iets handiger zou moeten:
Als er een andere PDF-viewer actief is, dan meldt de KLIC-viewer bij installatie dat Adobe Acrobat Reader ontbreekt en dat het niet optimaal zal werken. De viewer werkt echter prima samen met andere gratis PDF-viewers.
De viewer zou moeten onthouden welke KLIC-meldingen het laatst zijn bekeken. Net als in de meeste programma‘s is het erg handig als je snel terug kan naar iets wat je het laatst hebt bekeken.
Het pad waar de gedownloade KLIC-meldingen worden bewaard zou instelbaar moeten zijn. Nu moet u steeds door uw paden bladeren om bij uw KLIC-meldingen te komen. De KLIC-viewer is evenmin gevoelig voor de Windows-instelling "Beginnen in:"
De KLIC-viewer zou met een dubbelklik op een bestand geopend moeten kunnen worden. Het xml-bestand wat bij elke KLIC-melding zit, zou zich hier geweldig voor lenen, maar dat is momenteel nog niet geregeld.
Het aan- en uitschakelen van netwerken van één beheerder zou met een enkele klik moeten kunnen, incl. annotatie en maatvoering. Nu kan alleen de annotatie, de maatvoering en de ligging als groep worden geschakeld. Wil je alleen de laagspanning zien, dan moet je drie keer de juiste laag klikken (zie afbeelding boven).
Automatisch verversen zou in stelbaar moeten zijn. Nu moet je na het aan- of uitschakelen van een laag steeds op Verversen drukken (het rechtse knopje).
Aan het ontbreken van dit soort elementaire basisfuncties is te zien dat het programma jammer genoeg niet door een professioneel IT-bedrijf is ontwikkeld, maar door een ingenieursbureau (Arcadis) met andere prioriteiten. Wellicht kunnen we snel een update tegemoet zien!
Volgens de website www.klicviewer.nl kunt u voor vragen over de KLIC-viewer terecht op 0800-0080 (debiteurennummer bij de hand houden) of op www.kadaster.nl/klic
Wat is de KLIC-robot van Fugro?
De KLIC-robot is de software die door Fugro wordt ingezet om KLIC-meldingen te genereren. Deze maakt de verzameling PNG-bestanden en het XML-bestand en verstuurt die naar het Kadaster. Deze software is dus bedoeld voor netbeheerders. Bent u netbeheerder en zoekt u oplossing, lees dan de brochure van Fugro.
Nieuws rond KLIC-meldingen
WiseKLIC - KLIC-meldingen omzetten naar polylijnen 28/1/11 IDEOMA heeft op basis van de geavanceerde rasterbewerkingssoftware Wise Image een oplossing ontwikkeld voor het omzetten van KLIC-meldingen naar werkbare CAD-bestanden. Hieronder ziet u een stukje geconverteerd materiaal, waarop we in GstarCAD wat gevelmaatvoering hebben toegevoegd en enkele arceringen. Tevens lezen we het oppervlak af van het linksonder geselecteerde gebouw (klik eerst op de afbeelding om hem te vergroten). Deze tekening kan ook worden geopend met Microstation.
Afwijkende situatie KLIC-melding intekenen
Voor het maken van aantekeningen op een PDF-bestand en het intekenen van een afwijkende situatie is er geen handiger pakket dan Bluebeam PDF Revu. Dit kunt u meteen buiten al doen, want Bluebeam draait ook op vrijwel elke moderne tablet-PC.
Let op! Als u gaat graven, bent u niet alleen wettelijk verplicht om de KLIC-melding op te vragen. Volgens de WION dient u ook eventuele afwijkingen terug te melden. Dat kan heel eenvoudig door met Bluebeam op het PDF-bestand de afwijking in te tekenen en het PDF-bestand terug naar het Kadaster sturen.
Het laatste nieuws van IDEOMA vindt u via het hoofdmenu
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!
Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.